Počet zobrazení stránky

sobota 7. září 2013

Recept : Pirohy

..plněné bramborami:) moje specialitka i když je to dost pracný a takový trochu patlalství :D  v českém podání jsou to spíš ovocné taštičky, tohle moc známé není.



Potřebujeme:
(podle toho pro kolik lidí je chcete vařit, já je dělám pro 5 lidí)
4-5 vajíček
hladká a polohrubá mouka
voda
sůl
Lučina
máslo
brambory
Jak jste si všimly, nenapsala jsem kolik čeho přesně potřebujete a to proto, že opravdu záleží pro kolik lidí chcete pirohy vařit.Já většinou dělám těch 30-40  piroh, plný velký hrnec.



Jako první si oloupejte brambory, bude to náplň piroh, rozkrájejte na kostky a nechte vařit v osolené vodě dokud nezměknou. Když už jsou hotové, rozšťouchejte je, přidejte máslo, mléko, lučinu a sůl podle chuti. Kdo nemá rád hrudky může rozmixovat.




Mezi chladnutím brambor, si z mouky, vajíček, vody a soli udělejte/prohněťte (? :D)  pevné těsto. Snažte se ať není moc tuhé (to způsobuje hodně mouky) bude se vám to špatně válet.



Vždy si uřežte kousek těsta a rozválejte na polohrubé mouce (klidně i hladké) a nařežeme na kostky libovolné velikosti (podle toho jak je chcete velké) snažte se ať  je vyválené těsto tenké tak akorát. Potom dejte na hotové kostky bramborové bobíčky a spojte protější rohy, bramborové bobíčky by neměly být moc velké aby nevytékaly ven.



Když máte rohy spojené slepte/přitlačte prstem kraje a pro jistotu ještě přitlačte vydličkou kolem dokola.
 


Když už máte pirohy hotové, odložte si je třeba na vysypaný plech, prostě ať se sebe nedotýkají jsou křehké. Dejte si vařit do velkého hrnce vodu dokud nezačne vřít. Ve vodě by mělo být dostatek soli )pirohy mají být slané) a při každém vaření ve vroucí vodě aspoň půlku másla. Potom do vroucí vody pár piroh opatrně naházejte a když vyplavou nechte je tam 10-15 minut podle toho jak máte tlusté těsto. Hotové pirohy dávejte do dalšího hrnce, na hotové pirohy dejte máslo. A to je všechno. Dobrou chuť :-)

2 komentáře:

  1. To je geniální. Jednoduché a výborné - tvůj článek jsem si přečetla v sobotu a dneska už byly pirožky na talíři. LOVE! ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé :) to mám radost že to někdo zkusil, doufám že se povedly :) ♥

      Vymazat